fredag 23 maj 2014

M som i Monster

Jag har alltid gillat myter, legender, sagor och mytologi. Så jag kom att tänka på monster. Vilka är mina topp tre favorit monster?

1. Grip. Blandningen av en örn och ett lejon. Gripen från tv-serien the Storyteller (Sagor för Vuxna. Se serien om ni har chansen) saga: The Luck Child är min absoluta favorit.
Gripen skrämmer mig inte för fem öre. Men jag vill ha den! Den talar sött och är för mig alldeles, alldeles underbar!


01.14 in i videoklippet kommer gripen fram så får ni höra själv. 
2. Spöken. Jag gillar spökhistorier av alla de slag. Allt från mysiga kontakter från nära och kära till nervkittlande obehagliga historier. Dock blir jag ofta lite missnöjd då jag ser spökfilmer. De lyckas nästan aldrig skrämma mig. I spökfilmer tycker jag att less is more. Visa inte spökena så mycket. Visa hellre effekterna av deras närvaro. Bygg upp stämningen, jobba med skuggor, ljud i stället.

Ge gärna tips på i era ögon en bra spökfilm eller historia! 3. Zombies. Inte så stor överraskning där eller? Med tanken på hur många gånger i mitt liv jag har klätt ut mig till en är det ingen överraskning. Tidigare har jag inte varit så intresserad av zombies. Jag tyckte att de var lite av de töntigaste monsterna, förutom vandrade skelett för de är rent meningslösa. Men då jag läste på och såg en dokumentär om Zombier från Haiti är zombiemyten den enda myten som skrämmer mig! För det är något som händer i verkligheten (kanske inte dagligen men ändå).
Visserligen skiljer sig Haitizombier från filmzombier. Verklighetens zombier är folk som blir drogade till de blir skendöda, de begravs = syrebrist= hjärnskada. Offret grävs upp av förövaren. Blir dess slav. Så offrets kropp lever kvar men större delen av din personlighet och mentala förmåga är mördad. Det är så ohyggligt läskig tanke!

Mitt tips är att se miniserien True Horror with Anthony Head avsnittet om Zombies för det öppnade mina ögon på hur läskig zombiemyten verkligen är! Sedan är det ett spännande avsnitt överlag.

Vilket är ert favorit monster? Dela med er!
 

2 kommentarer:

  1. Freddy Krueger är för mig läskigast, farligast och tuffast. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är obehaglig och bra :) Han skulle vara på plats fyra eller fem

      Radera