onsdag 14 november 2012

En less gammal tant berättar vart skåpet ska stå

Efter att fått höra på barn och tonåringar som klagar på att deras föräldrar inte ger dem allt de vill. Tänker jag säga ett par saker något som behövs sägas i denna materialistiska värld.

Till barn och tonåringar:
Säger era föräldrar att de inte har råd, gissa vad! Åtta gånger av tio: Då har de inte råd! Inte för att de är elaka själviska saker som inte älskar dig och är orättvisa eller vad du nu skriker i deras ansikten eller vad du skriver på nätet till dina vänner så de ska tycka synd om dig.

Fråga dina föräldrar/vårdnadstagare om er familjs ekonomi i stället för att skrika och gnälla.

Vad har ni för inkomster? Vad är familjens utgifter? När alla räkningar är betalda, vad är kvar och vad ska de pengarna gå till: Mat, vecko/månadspeng, bensin, bussresor..
För innan du har satt dig in i din familjs ekonomi och vad saker kostar i verkligheten, så har du faktiskt ingen rätt att tjata till dig saker/pengar.

När du nu sedan vet er familjs ekonomi. Vad gör du för att förtjäna dessa saker som du anser dig ha rätt till. Gör du dina sysslor? Är du ens trevlig med dina föräldrar? Sparar du något av dina veckopengar/månadspengar? Om du tillräckligt gammal: har du möjlighet att jobba lite extra (sommarjobb eller kanske dela ut reklam någon timme i veckan)? Tjäna dina egna pengar så kan du köpa precis det du vill ha och känn känslan och stoltheten att DU har förtjänat och kämpat för saken.
För gör du inget så förtjänar du inte den saken, så enkelt är det.

Sedan tänker jag berätta det som kanske kommer chocka er: ert liv kommer inte bli bättre för att du äger det nyaste eller dyraste, du kommer inte bli en bättre människa och dina vänner kommer inte gilla dig mer (för gör de det är de troligtvis inga bra människor...).

Sedan behöver inte saker gå så förbannat fort. Bara för att du har fått för dig att du vill ha något så behöver du inte köpa det på en gång! Det är bättre att spara till det så om du ångrar dig på vägen så gör det inget för då har du pengar över till annat som du kan få för dig att vilja ha. 

Till Föräldrar:
Ger ni barnen allt de vill ha utan att de får jobba för det så gör ni små bortskämda monster som kommer tjata och tjata tills de får som de vill. De kommer få för sig att er kärlek till dem mäts via hur mycket ni ger dem ekonomiskt. Är detta vad ni vill?

Ni måste tala med barn om ekonomi och speciellt hur er familjs ekonomi ligger till. När mina föräldrar sade att vi inte hade råd med något som jag eller mina syskon ville ha, visste jag och mina syskon varför vi inte hade råd.

Gör det enkelt: Vad får ni in varje månad och vad går ut? När allt är betalt vad har ni kvar och vad måste det gå till?
Att tala om ekonomi med era barn och lära dem att förstå den, är ett bra sätt att se till att de kommer bli smarta vuxna som inte hamnar hos kronofogden eller gör ovisa ekonomiska beslut.

Vill de ha något som är dyrt: en ny telefon, spel eller vad som helst. Sitt ned och diskutera: är det något som behövs? Har ni råd? Vad är barnet beredd att göra själv för att få det? Spara pengar, jobba mer hemma, jobba extra? Ett exempel är att ni ber barnet att spara x antal hundra/tusen kronor och ni betalar resterande summa (så ni också har tid att spara). Gör det som passar er.

Hjälp dem att skaffa sparkonton eller sparbössor.

Att lära sig att diskutera, argumentera och hantera pengar är ovärderliga läxor som era barn behöver i sitt vuxenliv. Era barns framtida partner kommer tacka er om de kan diskutera problemen de har i stället för att ert vuxna barn ska sura och skrika för att saker inte sker på deras sätt.  

Allas föräldrars uppgift är att uppfostra barnen till självständiga vuxna som kommer må bra och klara sig i världen. Så jag hoppas att ni gör ert bästa.

För just nu ser jag läskigt många otacksamma monsterungar och det gör mig riktigt mörkrädd! 

Children do not deserve or should have everything they point at. Parents jobs is to teach their child how the world work. Parents and children should talk about their household economy. How much comes in and how much goes out? Learn your children the value of saving their money, to earn the thing they are given and to work for them.
Please parents, save us from your spoiled brats! And must of all save them from them self.  

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig, och det har verkligen eskalerat? Känns inte som att ungar var riktigt såhär giriga och ha-galna när jag var liten O.o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns fall då jag var liten/yngre det vet jag, men de var inte så vanliga... Jag skyller på att de lade ned Spara och Slösa seriestripparna.

      Radera