fredag 6 december 2013

Pepparkakshuset 2013

Inget ger mig sådan julkänsla som att bygga pepparkakshus.

I år blir det för mig favoriten i repris i vår familj: den sju-sidiga tomtestugan. Sist jag gjorde den var för fyra, fem år sedan. Men gjorde den katastrofala misstaget att ha för stor/stark lampa i pepparkakshuset så lampan smälte sockret igen och stugan föll i bitar. Så årets bygge var för mig en revans.

Mönstret till stugan kommer från en gammal Allers (från 80-90-talet), så den stugan gjorde mamma ett par år då vi var små så jag blir alldeles nostalgisk då jag ser den.

Gör i ordning pepparkakshusdegen en till ett par dygn innan man ska baka ut huset.

Vi använde receptet från Vår Kokbok (från 1991). Men det finns massor av recept på nätet så det är bara testa tills man finner sin favorit. Men använd ett recept för just pepparkakshus vanlig pepparkaksdeg är för svag. Ska man göra ett stort hus/kyrka/slott gör dubbel sats!

1,5 dl socker
1 dl sirap
50 g margarin/smör
0,5 msk kanel
0,5 msk krossad kryddnejlika
0,5 msk ingefära
1,5 dl mjölk
0.5 msk bikarbonat
8-9 dl mjöl  

Blanda röda ingredienser i en kastrull och fettet smälta. Rör i gröna och låt kallna. Rör i bikarbonaten och lite av mjölet. Arbeta in resten av mjölet tills degen är fast och smidig. Svep in degen i plastfolie och låt den vila svalt i minst ett dygn. 

Vårt mönster består av:
Sju väggar. En rektangulär väggsida med en dörr och 6 rektangulära väggsidor med ett fönster (vi använde en pepparkaksform: hjärta), en dörr, en stjärna, fyra stycken halvhjärtan, tre stycken hjärtan till farstubro och sju stycken takbitar som är formade som en triangel där toppen är avklippt (se bild en bit ned i inlägget) stansa gärna "fönster" på taket också. 


Va lite organiserad innan man börjar med att kavla ut huset.
Ta fram ens mallar, kavel, plåtar med bakplåtspapper, skärvertyg (degskrapa och en kniv duger bra) lite extra mjöl så allt är redo och man slipper springa och leta fram allt sedan.


Karamelliserade fönster.
Vill man som vi ha karamelliserade fönster så krossa hårda karameller eller halstabletter i t.ex. en mortel. Fyll fönsterna i pepparkakshusdelarna och låt dem smälta medan husdelarna bakas i ugnen. Låt delarna svalna på plåten och låt dem svalna ordentligt innan man ens tänker tanken att röra på husdelarna.före gräddning (175grader i 10-15 min)


efter gräddning. LÅT SVALNA!

Ta en svängom i köket medan du väntar.


Vi är hårda i min familj och använder smält socker för att fästa ihop huset. 
Viss risk för brännskador men det går fort. Kolla på nätet om ni vill använda kristyr för att fästa sidorna utan risk för brännskador.

 
Planera bygget innan man sätter ihop det.

 
Huset ihopsatt 

 
Pyntat. med en liten lampa inne i stugan.
(se till att ljuskällan inte blir väldigt varm så sockret smälter!)
Jag gillar att ha mycket godis och kristyr på mina hus.

 
Placera på en säker (så inte djur kommer åt den) och fin plats


Njut av bygget.


Har ni gjort ett pepparkakshus? Länka till mig. 
Eller berätta om ert bästa/sämsta bygge. Missöden eller favorit jultradition.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar