onsdag 10 oktober 2012

Namnsdagsflickan

I stället för att vara en vettig människa som går och lägger sig väljer jag att sticka med min nya rosa Quick Knit och kasta ut en ny bokrecension.

Namnsdagsflickan skriven av Kristoffer Leandoer och illustrerad av Åsa Ekström.


Robin och Kim har tillsammans skapat en magisk värld Berghendia via ord och bilder. Robins lillasyster Harriet som kallas namnsdagsflickan då hon tar ett nytt namn så gott som varje dag, beroende vad som står på almanackan, är med på ett hörn och försöker ge deras värld lite ljus och godhet. Inte bara faror och intriger.
Robin och Kim växer upp och verkligheten gör så att deras värld glöms bort av alla utom Namnsdagsflickan som förtvivlat återväcka den. Hon hamnar i en koma som fångar henne i Berghendia och Robin måste göra allt för att väcka henne igen.

Namnsdagsflickan är en spännande blandning av stilar: saga, serietidningar och illustrerad prosa. Man slängs mellan perspektiven: förflutna, nutid, Kims serier och Berghendia. Robin och Kim är härligt androgyna och deras "könstillhörighet" tas aldrig upp. En bok som tar upp "hen" utan att använda ordet.
Boken är lättläst men samtidigt väldigt vemodig. Många tunga ämnen tas upp men Robins ensamhet är det som skriker ut från de flesta sidorna både via bild och texten.

För mig är det bästa med hela boken Namnsdagsflickans lilla serie om en liten knubbig magnetisk tant vid namn Magneta som jagar skurkar med kramar.Som jag helt klart skulle kunna läsa mer om!

Namnsdagsflickan är en väldigt annorlunda bok som växer på en. Blir bättre med tiden och tåls en omläsning för att verkligen se alla smarta detaljerna. Åsa Ekströms underbara bilder gifter sig verkligen bra med Kristoffers text och gör detta till en riktig läsupplevelse.

The Swedish book/comic The Name day's girl by Kristoffer Leandoer and illutratied by Åsa Ekström is a treat that I hope you can read one day. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar