torsdag 7 maj 2015

Självporträtt.

Självporträtt, konsten att fota eller måla sig själv.

För en del fotografer är detta att ta ett självporträtt bland det värsta de vet. Det kan vara en del att de trivs bättre bakom kameran än framför den.
Andra är som jag. Som gillar att fota sig själv.
Orsaken till varför jag gillar att fota mig själv är att jag är ett tacksamt objekt. Vacker och alltid är tillgänglig att öva på.

Jag läste i Total Umeå intervjun med fotografen Knut Koivisto. Han fick frågan vad han tyckte om selfies. Jag tänker inte ta hela svaret men han gav några bra tips för selfies eller självporträtt:

Försök ta bilderna så man inte ser att man har tagit dem själva. Undvik sträck ut armen så axeln syns och ta bilden uppifrån.

Försök berätta en historia med foto.

Alla borde ta fler selfies, då lär man sig också hur man fotar andra. 

Mitt egna tips är att kolla om man kan ta bilder med t.ex. tidsförskjutning eller fjärravlösare om man har en sådan. Detta är bra om man inte vill ha självporträtt på bara ansiktet. Kanske man vill ha en helkropps bild eller fånga mer en känsla än bara ens utseende.

Mitt självporträtt till utmaningen kommer jag ta i helgen. Men fram till dess delar jag med mig av några gamla självporträtt. För att starta utmaningen.

Så vad vill du berätta om dig själv med en bild?

(Kom ihåg att fota er utrustning om ni ville det.)

 

2 kommentarer:

 1. Fina egobilder! ;P

  Jag tycker inte om att ta bilder på mig själv där handen är utsträckt alls, föredrar stativ eller bara lägga kameran på en hylla och fota :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!

   Visst är det behändigt att göra så!I överlag kan bilderna bli bättre.

   I nödfall blir det utsträckt hand bilder. Men då får jag ta att jag har T-rex armar så det blir närbilder XD

   Radera