torsdag 26 februari 2015

Kreativanten läser X-men


X-men: Age of X är en samlingsvolym som samlar historierna som alla utspelar sig i en alternativ tidslinje där Anti-mutant rörelsen vann och de få överlevande mutanterna måste slåss för sin överlevnad.

Det kan vara ett problem att läsa denna graphic novel om man är ny X-men-fan. Om man t.ex. bara har sett filmerna. För eftersom Professor Xaviers skola för begåvade aldrig har funnits så bildades aldrig X-men och många av våra hjältar fick aldrig sitt "kodnamn" så de kallas för andra saker. Rouge som är en av huvudkaraktärerna i historien kallas t.ex för Legacy eller Reaper. Sedan handlar det om många mutanter som filmerna aldrig har fokuserat på. Så jag skulle nästa rekommendera att man går in på Wikipedia och skummar igenom mutantregistret där för att få ett hum om vilka alla X-men är om man är nybörjare.

Med det sagt så gillade jag X-men: Age of X. Scotts (Cyklops) bakgrundshistoria är helt morbid och mörk men av någon anledning gillar jag honom mer i denna version än i den vanliga X-men världen. Om inte annat är hans "basilisk-mask" (ögonmask) mycket mer häftigare än hans vanliga.

Albumet avslutas med några mindre berättelser där man får veta hur det går för medlemmarna ur Avengers i denna mörka värld. Jag kommer se Iron Man och Hulken på ett helt annat sätt numera.

Min favorit är historien om Spindelmannen.

Helt klart läsvärd serie. Särskilt om man som jag är svag för mörka dystopier. Serien är bra tecknat. Den fångade mig känslomässigt. Vad mer kan man begära?

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar