söndag 9 februari 2014

Halloween 2013: Clickers

Till 2013 Halloweenfest valde vi att vara Clickers från spelet The Last of Us.
The last of us är ett fantastiskt spel som utspelar sig i en nära framtid. Där svampsporer sprider en otäck sjukdom som förstör din hjärna, gör dig till en galen zombieliknande varelse och när sjukdomen har gått riktigt långt blir man en clicker. Man känner igen en clicker genom deras otrevliga läten och att deras huvud är täckta av svampar. Detta är en förhandstitt på spelet där även clickers och deras läten skymtar förbi. Jättekänsliga läsare/tittare är varnade. Spelet har 18års gräns i Sverige.


Masken 

  
Man behöver: (förutom bilder att gå efter och fantasi)
En mask att bygga på (vi använde en från panduro)
Tvättsvampar för kök eller hästar, skumdynor,
Textillim i ofantliga mängder (ca 7-10st 40ml tuber, textillim per mask.)
Akrylfärger (Gul, orange, röd, brun och titan/naturvit ev terrakotta är en bra bas att jobba med)
Knivar (packknivar fungerar utmärkt så länge de har vasst blad)
Penslar
Fejktänder (jag återkommer med hur vi gjorde våra av lera)
Superlim

Frivilligt: 
Nylonstrumpbyxa i svart eller brunt.
Självlysande färg (för häftig effekt i uv-ljus på dansgolvet)


Steg 1.
Skär till masken så som du vill ha den.Steg 2.
Forma grunden till masken.

 
Vi använde skumdynor som man har för att göra sittdynor till stolar. Skär till grundformen. Nu gör man som man vill om man vill använda bara en dyna till basen eller om man vill ha två delar som bas.


Tips: Vi rekommenderar att man skär en skåra längst bredden av skumdynan så det ser ut som fler lager.

Sedan kladdar man på textillim jämt över skumdynan. Jobba in limmet i skumdynan. Sedan börjar man jobba med formen. Nypa, rulla, knåda. Ju mer limmet torkar ju lättare blir det att forma dynan som man vill. Jobba tills man är hyfsat nöjd sedan limmar man fast dynan på masken med mer textillim.
Sedan fortsätter man till nästa del av masken.
Tvättsvampar eller mina favoriter tvättsvamp för häst delar man på bredden i tre eller fyra delar så de inte bli så tjocka och svåra att jobba med.

Jobba på tills man har byggt upp sin svampskalle. 

Låt den sedan torka.

Vill man, som jag, att ens ögon inte ska synas så tydligt igenom masken så klipp två bitar från ett par nylonbyxor och limma fast dem med textillim på insidan av masken.


Steg 4
Måla masken. Har man som vi använt flera olika material att bygga masken är det bra att grundmåla masken först. Vi blandade en ljus,ljus gul/beige nyans till grundfärg. Sedan målade jag extra skugga runt ögonhålen för att ögonhålen skulle smälta mer in i masken.


Vi målade gula "highlights" på veck och annat som vi ville förstärka. Sedan målade vi gult runt alla kanter. Som sen fick tona in i orange närmare kanten och blodrött längst ut på kanten.


Låt torka.

Steg 5.

 
Som man kan göra vid steg 3, men jag visar hur vi gjorde.
Jag gjorde tänder av lera till alla fyra maskerna. Bästa tipset är att gapa fånigt i en spegel och kolla hur dina övertänder ser ut. Tvinga sedan alla i din närhet att visa tänderna och kolla hur olika alla tänder är.

Ta en liten bit lera och rulla ihop den till en boll. Platta den och sedan forma den. Jag har lite längre naglar så jag använde dem att skära till vissa former. Vi drog sedan med tandpetare några sträck över tanden för att få fördjupningar. 
Följ sedan avvisningar för hur man torkar leran på bästa sätt (jag använde lera man torkar i ugn)

Sedan för att få skitiga tänder använde vi utspädd (med vatten) brun akrylfärg som min syster torkade sedan bort innan den torkade. Så fördjupningarna får den mesta färgen.
Jag doppade/målade kanten av min masks tänder i röd akrylfärg (blandad med lite brun) och sedan då den hade torkat skrapade jag bort den med naglarna då jag inte var nöjd med resultatet. Det var en bra idé tycker jag.

För att fästa tänderna i masken. Behövs lite mer svamp, textillim och superlim. Har ni rosa disksvamp behöver ni inte måla "tandköttet" rödrosa.
Forma svampen med lim (ev. måla). Limma fast tandköttet i masken, anpassa efter din mask. Limma sedan fast tänderna med superlim 
Limma inte fast fingrarna i masken!


Och så är din egen mask färdig!   

Tips är att även smutsa ned gummibandet på masken med färg så det inte lyser under håret.

Sedan märkte vi om man svettas mycket är det bra att förstärka masken på insidan så inte pappersmasken luckras upp. Jag skulle nog pröva att lacka insidan av masken med ej vattenlöslig lack i flera lager.Fixa zombiekläder.
Hitta kläder. Har du kläder du inte gillar i garderoben? Utmärkt!
Ta en sax eller kniv och skär hål. Tänk: Du har varit sjuk i flera, flera år och du har burit samma kläder under alla dessa år så det ska kännas nött och smutsigt.
Smutsa ner kläderna.
Vi använde akrylfärger (terrakotta, brunt och lite rött) och en hel del vatten i en blomsterspruta och sprayade ned alla våra zombiekläder. För då ser man smutsig ut utan att smutsa ner bilen och lokalerna. Tips är att göra det ute eller i duschen. Men gör man detta i duschen kom ihåg att städa bort alla färgrester helst på en gång!

Jag tog röd och brun akrylfärg med vatten i handen där jag ville få effekten att något blodigt offer hade gjort motstånd och att det har runnit blod ned för tröjan då man har ätit upp någon stackare.

Låt torka.

Sminket
Man behöver
Fetsmink/teater smink: Röd, Brun, grön, vit, svart, gul kommer jag ihåg att jag använde.
Textillim (eller latex) gör allergikoll och limma inte på hår. Det gör ont att dra bort det efter festen
Ströbröd (vänta lite)
Färg (karamellfärg, akrylfärg eller vad man tål eller har hemma)
Fejkblod (köpt eller gör egen av Sirap. Googla det finns massor av recept)
Tandsvärta Köpt på en leksakaffär för ett par år sedan.

ev.
Anette gjorde några extra småtickor att fästa vart man ville av tvättsvamp, textillim och färg. Dessa limmade vi fast med textillim på huden.

Och tid (det tar tid för limmet att torka ordentligt)
Vi bestämde oss att vi ville kunna lyfta på masken då och då under kvällen så vi sminkade oss obehagliga även under masken.

Ta mörkare färger för att skapa effekten att huden är försjunken (i pannan, runt ögonen och kinderna). Youtube har många tutorials på hur man sminkar sig som Zombie, döskalle och så vidare. Ta de tips man gillar och jobba vidare själv.För att göra obehagliga svampiga sårskorpor: blanda textlilim, färg och ströbröd och kladda på där du vill ha fejksårskorpor, svamphud, utslag. Kom ihåg att det gör ont att ta bort limmet sedan så undvik att få limmet över kroppsbehåringen. Man är hårigare än vad man tror... Tro mig! Varenda litet fjunigt hår kommer att göra ont!

OBS! Testa först att du inte är allergisk emot texillimmet innan du kletar det lite vars överallt på din kropp! Du vill inte få utslag eller annat obehagligt.

Spill/dräggla ev lite fejkblod ur din mun. Så är man klar att äckla alla i ens omgivning.


Rör dig ryckigt och som du bara använder hörseln och känseln för att finna dina offer.

2 kommentarer:

 1. Ånej! Vad läskigt! I förra veckan började jag och Lisa spela The Last of Us och jag är redan rädd för clickersarna ;___;

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra (men läskigt)!
   Men som tur är vi i alla fall lättmutade clickers, det går att lura oss med choklad och chips ;)

   Radera