lördag 30 april 2011

Vårblommor och lurviga vänner


Tidigare i veckan var jag hemma hos mina föräldrar och valde att fotografera mina favorit vårtecken: vitsipporna och blåsipporna!

Vitsippabacken



"Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår"



Medan jag fotograferade blåsipporna kom familjens katt Tula och kollade vad jag höll på med. 





Sedan kom min hund Tarja. 




Trevlig Valborgsmässoafton allihopa!


Earlier this week I was at my parents home and took some photographs of  my favorite springflowers: wood anemone and hepatica. 
And then I was joined by the family cat Tula and later my dog Tarja. 

Happy Walpurgisnacht everyone!

fredag 29 april 2011

Lockigt över natten


Jag var sugen att testa lockar så jag valde att testa detta gamla hederliga och ekologiska sätt att locka håret. Med tygremsor!
Jag använde Michelle Phans tutorial:  Paper bag curls tutorial men denna går lika bra:
Eco-Friendly Beauty


Så jag rullade och knöt mitt hår och sedan gick jag och sov. Något som gick oväntat lätt.


Dagen därpå hade jag helt underbara lockar.  Knöt sedan en bit av den tefärgade spetsen i mitt hår så blev det perfekt.
Jag fick många komplimanger för min frisyr. Och många var imponerad på hur enkelt det var (många trodde att jag hade permanenta mig)

Curls over night.
I used a tutorial made by Michelle Phan (links up in the swedish text) to know how to curl my hair without heat. And this is how it worked for me.
I used a bit of the tea-colored lace I made the other day as a headband.

torsdag 28 april 2011

Snabbt kvällspyssel


Klockan var tio på kvällen och jag var sugen på en kopp te.


Så då tänkte jag att jag kunde pyssla samtidigt! Min nya vita spets behövde vara mer antikvit till ett av mina steam punk projekt...
Så jag ska visa hur man tefärgar vita tyger och spetsar.


Steg 1: Gör en kopp te åt dig själv, om du vill.


Steg 2. Gör te (svart te är ofta bäst, har inte testat rött te än) där du tänker färga tyget. Ju starkare te destå mer färgas tyget. Jag brukar ofta färga i minst två omgångar, bara för att inte få det för brunt.


Steg 3: Doppa ned spetsen eller tyget i teet. Man burkar inte behöva låta tyget ligga särskilt länge för tyget tar åt sig färgen på en gång.



Steg 4: Låt hängas tills det blir torrt.
Detta blev lite för ljust antikvitt för mig så jag har doppat spetsen en gång till i resterna av en kopp te jag inte orkade dricka upp.

Lycka till!

Easy craft in the night.
Have cravings for a nice cup of tea? Well good for you! Now you can in some easy steps make your white lace and fabrics a nice antique white using tea.
Step one: Make your cup of tea.
Step two: Make tea to put the fabric/lace in. Black tea (I have not tested red tea yet) is a good for this project. String tea = more color.
Step three: Immerse the lace in the tea. Do not need to lay in the tea for very long.
Step 4: Hang to dry. If your lace is like mine a bit to light than just do this one more time! 

Good luck!

måndag 18 april 2011

Julie & Julia


Med den gosiga katten Tula på magen såg jag på mysfilmen: Julie & Julia för första gången ikväll.



Jag tänker inte tala så mycket om filmen (som jag förövrigt gillade, den var söt och som sagt mysig). Men dock så väckte den lite tankar, särskilt om mitt bloggande.  


Om jag skulle utmana mig själv? Och skriva om det i bloggen? Jag är visserligen med i livskicks 60x60 utmaning (som det går ganska bra med förutom då jag har 24 timmars arbetspass...) men utöver det känner jag att jag måste utmana mig själv att laga mat nu då jag är själv. För annars blir det lätt som idag då jag åt till middag: te och hårdbrödsmörgåsar. För att jag blir för hungrig och tycker att det är tråkigt att laga mat åt mig själv!
Men jag har en ny GI-kokbok som jag köpte på bokrean... Om jag från och med  efter den 26/4 2011 (så jag är helt klar med flytten och hittar igen lådan där boken gömmer sig i) skulle laga mat från den kokboken. Testa varje recept, även de som jag skulle ha hoppat över vanligtvis. Jag ska fundera på det lite mer på matutmaningen: deadlines, villkor och belöning så jag återkommer!


Tonight I saw Julie & Julia for the first time. And was not so surprisingly struck by the thought: I need to challenge myself in my cooking! I am, as I have written earlier, singel. And I hate to cook dinner just for myself! But I have a brand new cookbook (GI food) if I would make all the recipes form that book! (And blog about it to). That would be a good compliment to the challenge I am already in on facebook; 60x60. That is a challenge were you bind yourself to exercise 60 minutes everyday for 60 days. 
First I need to think about all the details about my foodchallenge. But I will come back on that... next week! So stay tuned!  

söndag 17 april 2011

Kändisspoting på Ica

Okej nu tog jag i, men idag var jag på en av Umeås Ica affärer och lyckas springa på två lokal"kändisar".

Första blev nästan lite pinsamt....
På parkeringen ser jag ett vackert tyg på en babybody som ett barn bar. Så jag log säkert stort mot den fina barnrumpan, ser sedan på föräldrarna och känner: jag känner igen dem! Så jag tittade säkert lite längre än vad man bör på främlingar. Men så föll paletten ned, just innan jag skulle hälsa för säkerhets skull. Jag kände dem inte! Det var ju "Underbara Klara" och hennes man och barn.
Det kändes som de tittade konstigt på mig...
Så om hon skulle mot allt förmodan ramla in på min blogg och råkar läsa detta inlägg. Ber jag om ursäkt för om jag verkade stirra. Men jag försökte bara komma på vart jag kände igen er ifrån. (jag höll på att gå igenom hela min jobbbekantskap i mitt huvud)

Sedan vid salladsdisken i affären kom det en manlig "kändis" (som jag faktiskt har talat med tidigare då vi båda var med i filminspelningen av "Björkpollen of the dead") den så kallade: "fysik Patrik" från 5ans Boston Teaparty. (Jag hälsade inte på honom heller då jag tror inte han kommer ihåg mig då det var två år sedan vi ens talades vid.)

Så ibland är det jobbigt att ha ett bra ansiktsminne men dåligt namn och placerings-minne. För jag är inte den som bry sig om om folk är så kallat kända, de har rätt till sitt privat liv och rätten att få handla i lung och ro som vilken annan människa som helst!
Men jag har förmågan att känna igen dem och tro att de hör till min bekantskapskrets... *suck*

I might have embarrassed myself on the supermarket today when I stared at one of the local "celebrity" while trying to remember from where I knew them... I was so sure that it was someone from work! I hope I did not offend her...

And I do not care if people are so called famous, they should all be able to shop in peace. 

fredag 15 april 2011

Min kärlek


Det är du och jag, Tarja



Jag minns så väl den dagen vi sågs för första gången. Jag var på jobbet och du satt fast där utanför. Du var så söt så jag var tvungen att hälsa på dig. Spontant sade jag: "Åh en finskspets! Och jag som är så svag för spetsar!"
Du gosade kärleksfullt med mig medan din dåvarande ägare sade:
"Vill du ha henne?!"
Jag såg upp på din dåvarande ägare som om hon hade fått tre huvuden helt plötsligt.
Men då fick jag höra vilken fara du, min Tarja levde under. Att din dåvarande husse hade tänkt ta bort dig, döda dig. Bara för att du var en skotträdd jakthund.
Jag sade att jag var tvungen att tänka på det och fråga dåvarande pojkvännen och eventuella hundvakter om det gick bra.
Ett par veckor senare hoppade du ut ur bakluckan från din förra mattes bil. En 500 lapp bytte ägare och lika så gjorde du.
För från den första promenaden så tillhörde vi två varandra.

Så nu i maj så är det tre år sedan du blev min, och jag kan inte se hur jag har klarat mig utan dig. Puss på dig, min älskade hund.



My beloved, my dog Tarja. A seven year old finnish-spitz.
I have been her owner for wonderful three years. I rescued her for death when her old owner had thought about killing her because she is not a good hunting dog when she is afraid of gunshots. And by faith and chance one day a said the right thing at the right time and she became mine.  

tisdag 12 april 2011

Enkel njutning


En tillbringare med hallonvatten är en härlig vardagslyx en tisdagkväll


A pitcher of raspberry-water is a lovely treat a Tuesday evening. 

Safehaven






I en lägenhet i kaos är detta mitt rena hörn där jag: sover, äter, umgås via nätet, ser på tv och filosoferar.

This is my clean corner of my apartment. The rest is in chaos, now when I am in the progress of moving. 

Magi i tre enkla steg

Ett


Två

Tre!

Och nu tar extrasängkläderna mindre plats i förrådet.

Magic in three simple steps

måndag 11 april 2011

Om jag var Kung av Universum


Jag vill också ligga i gräset och låta tårna prata med solen

Jag är ett stort fan till Jim Henson Company. Jag har alltid älskat deras klassiker: Labyrinth, The Storyteller, The dark crystal, Mupparna, Dinosaurs, Sesame Street och så klart Fragglarna!
Därför blev jag helt överlycklig då min lillasyster Lisa hittade på en loppis en bok om Junior Gorg.
 

Junior är en mycket hårt arbetande prins som drömmer om att en dag bli kung och slippa jobba så hårt.


Bilderna är underbara i denna bok. Se där står Boober och Mokey


Boken gav mig mer sympati för Gorgerna. Det var ju synd om dem! Deras folk är försvunna så Juniors föräldrar är ganska sorgliga i sin kunglighet.

Nu skulle jag vilja hitta de två andra böckerna i serien som handlar om Fragglarna och Doozers.

Boken var underbar, det glömde jag att skriva!

I am a big fan of Jim Henson Company so I was delighted to find a storybook that told the story of Junior Gorg who dream of being king so he can do what he wants.  The book was sweet and lovely, a new favorite.

Helgens fynd


Var som sagt hemma hos föräldrarna i helgen och då drog vi på loppisar och då kom jag hem med två par fina skor, en helt fantastisk handväska (som jag får plats med min kamera och mycket mer) i galon och en underbar bilderbok: Om jag var Kung av universum som handlar om Junior Gorg från Fragglarna
Plåtlådan hittade jag på vinden över garaget. Temperafägerna kommer från min syster och min lillasyster ville inte längre ha sin 1800-tals bibel.


Plåtlådan som jag har utmanat min höjdrädsla för att få och färglådorna.


Inne i bibeln. Jag gillar biblar trots jag inte är ens kristen... 


Skorna: 30 och 40 kr paret. Jag har smörjt in dem så de är mycket fina och mer skyddade nu.


Två olika stilar men båda helt underbara.

Jag får alltid mer mig mer saker då jag åker hem eller går på loppisar.

This weekend I went to fleemarkets and got some stuff from my family.

Hemma i värmen






Jag var hemma hos föräldrarna i helgen och umgicks med mina systrar. I morse då jag väntade på att mamma skulle vakna gick jag runt och fotograferade lite av det jag gillar i min föräldrahem. Denna tavla hänger i hallen och dess budskap är husets motto. "Alla är välkomna" om det så är människor eller djur.



Vardagsrummet är som resten av huset varmt och trivsamt. Jag gillar en av lamporna extra mycket. Den är så romantisk och fin.


Närbild på en av lampans prismor. 


Min älskling Tarja kommer och undrar varför jag går runt med den där konstiga rosa saken och inte går och ger henne frukost?
Tarja spenderar ofta tid hemma hos föräldrarna då jag jobbar.


Inne i mitt favoritrum: köket står detta underbara skåp: "teskåpet". 


Se så vackra glasfönster det har. För mig drar den tankarna till glasfönstret i Skönheten och Odjuret.


Skåpet är fullt av vackert porslin av olika modeller och serviser och goda teer.


Och har en balkong med tekannor, mjölkkannor och sockerskålar. 


Mammas Porslinsblomma som är på väg att blomma för första gången på flera år.


Ovanpå köksskåpen finns mycket att titta på: burkar av olika slag, en riktigt gammal toapappersrulle, en gammal sil, porslin och mycket annat.


Myshörnet i köket.


En smygtitt på ett av möblerna som ska följa med mig till min etta.


Mammas samling av Audrey Hepburn.

Mycket av min smak av inredning kommer ifrån min kära mor för jag vill också ha: värme, färg, blandning av gammalt och nytt och stilar i mitt hem.
Vi kommer säkert återkomma hem till mina föräldrar fler gånger ty det är mitt favoritställe.

At home at my parents.
Much of my style of decorating comes from my mother. Here is a sneak peak at their home.